Gat maken in een draagmuur: zo doe je dat

 

Wil je een gat maken in een dragende muur? Dan kan je niet zomaar aan de slag gaan. Het is belangrijk om voorzichtig aan de slag te gaan. Daarom kan je het best eerst met een architect of aannemer overleggen over wat je nodig hebt om dit goed voor elkaar te krijgen. Ook kunnen de volgende stappen je helpen.

1. Alles goed voorbereiden

Met zo’n ingrijpende klus is een goede voorbereiding wel heel belangrijk. Je zorgt bijvoorbeeld voor een bouwafval container. Ook zorg je dat je bijvoorbeeld je veiligheidsbril, handschoenen en werkkleding op orde hebt. Je zorgt dat de kamer voldoende geventileerd wordt vanwege het stof. Bedenk je ook dat de lateien en H-balken die je gaat gebruiken heel zwaar zijn, werk dus met iemand samen voor het tillen wanneer het zover is. Je kan nu het tegel- en timmerwerk en de lambriseringen weghalen. Ook kan je deuren, deurlijsten en plinten weghalen. Werk ook met een leidingzoeker om je kabels en leidingen op te sporen. Zoek uit welke vloer erop rust.

2. Het plaatsen van stutten

Nu je alle zaken zoals een container huren via Paridon Containers hebt verzorgd, is het zaak om echt met het werk aan de slag te gaan. Dat betekent bijvoorbeeld dat je eerst de bovenliggende vloer goed moet ondersteunen. Daarvoor gebruik je verstelbare stutten. De stutten zet je rechtstreeks niet op de vloer, maar je legt er een houten plank onder. Zo kan je het gewicht mooi over de vloer verdelen. Dit maakt een groot verschil in het werk dat je moet doen.

3. Het gat maken

Het is nu zaak om het stuk af te tekenen op de muur. Je kan met een hamer en een beitel de eerste opening maken. Dan is het ook goed om te weten dat je meteen de opening kan uitslijpen met een slijpschijf. Je kan er ook voor kiezen om dit verder te zagen met een steen- of betonzaag. Dit moet je wel voorzichtig doen om eventuele scheuren in de muur te voorkomen. Heb je een opening, dan kan je daar de latei of de H-balk waterpas op onderleggers leggen. Het is belangrijk om dit heel precies te doen. Daarna vul je dit met cement. Het is belangrijk om dit enkele dagen te laten uitharden voor de stutten weghaalt. Werk nu alles netjes af. Zo zal je deze niet in de muur zien zitten.