Sterk hout uit Scandinavië

De populariteit hangt samen met het lichte gewicht, de sterkte en de in verhouding goedkope prijs. Vuren planken die geschaafd zijn worden in Nederland veel gebruikt. Bekende landen van herkomst zijn Scandinavië en Finland. Als je hout wilt gaan kopen dan is het belangrijk om op het FSC keurmerk te letten. Dit geeft je de garantie dat het hout afkomstig is van bossen die beheerd worden volgens de standaard van de FSC.

Vurenhout is erg veelzijdig en eenvoudig om te spijkeren, schroeven of te verlijmen. In de bouw wordt deze houtsoort vooral gebruikt voor:

Bekistingen

Trappen

Deuren

Regel en stijlwerk

Binnenkozijnen

Kapconstructies

Voor binnentimmerwerk is het ook ideaal. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Houten speelgoed, bijzonder om cadeau te geven

Meubels

Magazijnstellingen

Boekenkasten

Hottubs en sauna’s

Plafond en wandbetimmeringen

De duurzaamheid van vurenhout

Blank vurenhout wordt eigenlijk alleen aangeschaft om het binnen te gebruiken. Dit komt omdat vurenhout niet duurzaam is. Dit hout gaat jarenlang mee als invloeden van buitenaf worden vermeden. Wil je dit hout in de tuin gebruiken dan moet het eerst goed verduurzaamd worden. Gelukkig is er op de markt divers geïmpregneerd vurenhout te verkrijgen. Het is een sterke en zeer fijn bewerkbare houtsoort.

Zelf hout behandelen

Met speciale beits of olie breng je  een vochtwerende laag op het hout aan om zo de kans op houtrot flink te verminderen. Door deze behandeling jaarlijks te herhalen kun je de kwaliteit en de levensduur van het hout garanderen. 

Voert tropisch hardhout de boventoon?

De kwaliteit kan erg verschillen en is af te lezen aan de hoeveelheid noesten en kwasten in het hout en natuurlijk de jaarringen. Hoe fijner deze zijn, het beter de kwaliteit is. Onbehandeld is dit hout erg gevoelig voor vervuring, vocht, aantasting door insecten en houtrot. Ondanks de populariteit wordt er in de bouw regelmatig gekozen voor tropisch hardhout. Dit gaat met minder behandeling langer mee en is makkelijker te verwerken.

Milieuonvriendelijk

Het is alleen jammer genoeg een zeer milieuonvriendelijke keuze. Dit komt omdat tropische bomen erg traag groeien, wat ervoor zorgt dat er meer hout gekapt moet worden dan dat er bomen groeien. Zo verdwijnen er jaarlijks duizenden vierkante kilometers bos. In de helft van de tijd waarin een tropische boom groeit in de fijnspar, waar we het vurenhout uithalen, al volgroeid en kan hij gekapt worden. Door de snelle kweektijd is vurenhout veel beter voor het milieu dan tropisch hout. Goed afgewerkt gaat deze houtsoort jaren mee!